Foto vroeger december 2016

foto_vroeger_dec_2016
klik voor een vergrote weergave op de foto

Deze foto is waarschijnlijk van eind 50-er of begin 60-er jaren.
Ze is gemaakt op de speelplaats van de toenmalige  jongensschool.

Toen nog St. Josefschool geheten. Ze lag op de plaats waar nu b.s. De Zjwiek staat.
De bomen  naast de speelplaats zijn goed zichtbaar. We zien zelfs nog 2 “hooiruiters” op de achtergrond.
De jongens staan allemaal klaar voor een spelletje. Zo te zien het tikspel genaamd “generalen” of i.d.
Wie kan ons nog namen geven van deze 11 kinderen? (v.l.n.r. nr 1 t/m 11).
Wie kan ons dat spel nog beschrijven en hoe werd dit spel precies genoemd?

Heeft U info over bovenstaande zaken of nog andere leuke foto’s van vroeger, laat dan van u horen. Hieronder kunt u lezen hoe dat kan.

Bij voorbaat dank.

Wim Joosten stuurde ons de volgende namen:
Waarschijnlijke namen foto december: 2 Theelen  4 Bert Vullers  5 Har Derikx  9 Wim Coenen

Van Gerard Manders kregen we de volgende uitgebreide reactie:
Mijn broer Harry Manders attendeerde mij op een foto op jullie fantastische site.
Graag wil ik iets toevoegen en met name op deze foto:
1 Wim Hobus (Groenstraat) 2 Frans Theelen jr. (Markt. Hadden toen (ook) nog een café), 3 Giel Bongers (Strubben), 4 (hurkend) Peter Peeters (Roligt), 5 (met handen achter zijn hoofd) Bert(je) Vullers (Ophoven), 6 Har Derikx (Strubben), 7 ??, 8 Huub Salimans (Laak), 9 Wim Coenen(Groenstraat,  v/d Garage), 10 Peter Klompen (Blenkert), 11 Mart Ebus (Koppelstraat).
Foto is gemaakt door Meester Crompvoets 1960-61.

Generalen:
In mijn beleving werd het zo gespeeld:

Voorbereiding.
Speelplaats werd over de lengte gebruikt.
Twee (tegen)spelers begonnen met het werven van medespelers door middel van de leus: “wem duit ter mit generale, wem duit ter mit generale, wem duit ter mit generale, enz.
Men liep dan met de arm over elkaars schouder over de speelplaats.
Als men dacht voldoende spelers te hebben (altijd een even aantal) dan werd er eerst getost met om de beurt een voet voor zijn andere voet te plaatsen. Paste de laatste voet/schoen in het geheel of bijna tussen de nog overgebleven ruimte dan mocht deze persoon beginnen met zijn keuze van medespelers. Dit ging dan om de beurt. Daarna werd door beide teams een kant van de speelplaats gekozen.

Het spel.
Men moest proberen om aan de andere kant van de speelplaats te komen zonder “getikt” te worden.
Je kon niet afgetikt worden als je aan de overzijde de afrastering eerder had aangeraakt.
Werd men getikt dan moest je als gevangene bij de tegenpartij op een bepaalde plaats gaan staan. Deze plaats werd bepaald door een aantal tegels vanaf de kant van de tegenstander. Ik denk zo’ 10 à 12 tegels. Waar in de breedte was niet van belang, als er maar plaats was.
De gevangene moest met minimaal één voet op deze tegel staan. Je kon verlost worden door je eigen team die probeerden om ongezien van hun kant uit naar de andere kant te komen en je dan aan te tikken. Er werd dan ook luidkeels geroepen, “verlost”, zodat de tegenpartij op de hoogte was en men weer opnieuw kon beginnen.
Werd je getikt dan moest je aansluiten bij reeds eerdere gevangene waardoor de “ketting” langer werd en dus de loopafstand om gered te worden kleiner werd. Soms ging men er bij liggen om de ketting groter te maken.
De eerst lag dan met een voet op de tegel en door zich liggend langer te maken werd met de hand de schoen de volgende gevangene gepakt die dan ook ging liggen enz. enz. echter de laatste moet blijven staan. Dit was ook de persoon die aangetikt diende te worden zodat de hele rij verlost werd.
Als een team alle tegenstanders had gevangen dan had je gewonnen.
Vaak kwam zo’n spel nooit tot een einde, omdat de pauzes dit niet toelieten.
’s Middags ging de bel om twaalf uur en begon de school om half twee.
Zij die niet zo ver hoefde te fietsen waren al ooit om kwart voor een alweer op de speelplaats om te generale zodat er wél eens een winnaar kwam.

Gerard bedankt voor deze prachtige beschrijving.
Overige opmerkingen:

Bij het archiveren komen wij vaak prachtige foto’s tegen die in het verleden door (oud) Roggelnaren ter beschikking zijn gesteld. Soms echter ontbreken er essentiële gegevens die we graag van de foto zouden weten, zoals plaats, tijdstip namen van personen e.d. Via plaatsing op onze site hopen wij via u meer info te krijgen. Weet u dus meer van de foto die hierboven is geplaatst, laat het ons dan s.v.p. weten. Maakt niet uit of het herkenning van personen betreft, jaartallen, gebeurtenissen, anekdotes info over bebouwing of werkwijze. Alle info is welkom. Kunt u ons helpen? Benader één van onze leden via telefoon of mail, ons. Ook reageren via Facebook kan.  Heeft U zelf nog oude foto’s die een link met Roggel hebben, laat het ons dan weten, dan komen we ze graag kopiëren. Als u de mogelijkheid heeft kunt u ze ook zelf scannen en ons mailen.

Alvast hartelijk dank voor uw hulp!

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven