Kalenderfoto juli 2014

Klik hier om uw eigen herinneringen of aanvullingen te sturen.

kalender07-2014

Omschrijving van de foto:

Foto uit 1953.
Schutterij St. Petrus

Wie staan op de foto:

Personen op de foto v.l.n.r.:
Sjaak Ramaekers (met vaandel), Driekske Fermans, Jan Metsemakers (schutterskoning),
(daarachter gedeeltelijk zichtbaar Piet Moonen), Tinus Versleeuwen, (daarachter gedeeltelijkzichtbaar Sef Simons), Piet Heijnen, Jan van de Port, Geel Vullers, Sjra Vissers en Sjeng Lemmen als commandant.

Waar is de foto gemaakt:

tijdens een schuttersfeest  in 1953 te  Neer.

Overige opmerkingen

Schutterij St. Petrus is vermoedelijk opgericht in het jaar 1544.  In die tijd werden in de dorpen veel schutterijen opgericht. (Voor degene die daar meer over wil weten is het hoofdstuk  “historie”  van de site http://www.olsfederatie.com een aanrader.)
Op de zilveren koningsvogel staat het jaar 1594 vermeld. Hij is in  het schutterwezen vrij uniek vanwege zijn ouderdom.
Het is een oud gebruik dat de schutterskoning een zilveren gedenkplaat schonk aan de vereniging. Deze platen zijn verenigd in het koningszilver. Op zo’n plaat werd niet alleen het jaar van het koningschap vermeld, maar ook de naam en soms een verwijzing naar het beroep van de koning.  Het oude koningszilver van de schutterij wordt alleen gedragen bij bijzondere gebeurtenissen.De zilveren koningsplaten zijn uit midden van de 18e eeuw Bij de gewone schuttersactiviteiten draagt de koning het koningszilver met platen van recentere datum.  Of de verenging onafgebroken heeft bestaan is niet zeker. Wel blijkt uit papierendat in 1857 sprake is van een wederoprichting, de tijd van het nieuwe en oude licht. Ondanks dat de verenging zo oud is, is er erg weinig bekend over het wel en wee van de vereniging in het verleden. Zeer waarschijnlijk zijn de belangrijkste gegevens over de schutterij door de diverse oorlogen verloren gegaan.
In 1955 ontstond door een onenigheid over het verplaatsen van de schietboom een afscheiding binnen de vereniging, hetgeen resulteerde in de oprichting van Schutterij St. Paulus.

 

Hier beneden kunt u de zilverenplaten van het oude koningszilver inclusief de koningsvogel nader bekijken.

Door er op te klikken krijgt u de platen groot in beeld met eronder de tekst van de inscripties.
Ook de  eventuele afbeeldingen zijn goed zichtbaar.

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven