Kalenderfoto januari 2013

Klik hier om uw eigen herinneringen of aanvullingen te sturen.

kalenderfoto_januari_2013
Klik op de foto voor een vergroting.
Omschrijving van de foto:

Groepsfoto van de Jonge Boeren met het bruidspaar.

Wie staan op de foto:

De leden van de sportclub van de JBTB:

Eerste rij zittend v.l.n.r.: Har Mennen; Piet Pellemans; Herman Geenen; Geert Beenders; Giel Bex;    Dré Naus;
Tweede rij staand v.l.n.r.: Piet Scheres; Tjeu van Rijt; Mart Kuipers; Michel Heijnen (bruidegom) ;      Flup Vullers; Nelly Simons (bruid); Karel van Neerven; Lei van Roy; Tom Scheenen

Waar is de foto gemaakt:

De foto is gemaakt vóór Café Sjrake.

Wanneer en waarom is deze foto gemaakt:

Ter gelegenheid van het huwelijk van Michel Heijnen en Nel Simons in 1962. (na de kerkdienst)

Wie heeft de foto gemaakt?

Is niet bekend.

Overige opmerkingen, herinneringen en anekdotes:

Dit verhaal is geschreven door Giel Bex
Michel Heijnen was toen leider van de sportclub van de JBTB ( jonge boeren en tuindersbond) van afdeling Roggel. Deze sportvereniging is opgericht in het voorjaar van 1951 uit leden van de bovengenoemde vereniging. Het eerste jaren werd er geoefend op het terrein van de Pollehoeve op het Nijken onder leiding van Harrie Heijnen die ook de eerste sportleider was. Hij woont nu nog in Munster Geleen. Hij is 84 jaar. Achter de Pollehoeve was een grasveld dat hiervoor gebruikt werd. Voorzitter van de vereniging was W. Heijnen.

Welke sport werd er beoefend:

Het was natuurlijk de bedoeling om de spieren van deze jonge mensen wat soepel te maken want spieren waren er meestal genoeg. Het is bekend dat in die tijd nog veel handwerk verricht moest worden op de boerenbedrijven. Op de eerste plaats werden er ritmische oefeningen met de hele groep ingestudeerd, een op muziek met iets in de handen meestal een stok en een op tellen. Om deze oefeningen te leren werden er op het Kasteel in Well en op Groenewoud in Swalmen weekenden georganiseerd voor de sportleiders en hulpsportleiders. Ik was in de jaren ‘62 en ‘63 (Giel Bex) ook hulpsportleider en kan mij deze dagen nog goed herinneren. Het waren altijd zeer gezellige weekendjes met de jongens en de meisjes samen. In de zomer werden er kring- en interkring sportdagen georganiseerd. Roggel hoorde bij de kring Weert. Aan de interkring-wedstrijd deden alle sportclubs van de Jonge Boeren uit Limburg mee. Het was er het erg druk. We stonden dan met de ritmische oefening wel met 1000 jongens op het veld. Allemaal in de zelfde tenues: blauwe broek en wit hemd en tegelijkertijd dezelfde oefening. Het was een prachtig gezicht. De verengingen werden verdeeld in klasse A, B, en C. Roggel stond meestal in de B klasse. Verder werd er individueel veel aan atletiek gedaan: honderd, vierhonderd, achthonderd, vijftienhonderd meter hardlopen, hoogspringen, hink-stap springen, discuswerpen, kogelstoten, en in de beginjaren touwtrekken. Door wat te neuzen in oude jaarverslagen, las ik dat er later ook nog wagenlopen was. Deze oefening werd uitgevoerd door twee personen (mannen) voor de kar en een dame als koetsier.

Nu verder met de sportleiders:

In 1956 werd Michel Heijnen sportleider. Harrie Heijnen trad in het huwelijk en vertrok naar Munster Geleen, waar hij bij de Nederlandse Spoorwegen ging werken. Michel was, zoals ik me kan herinneren een sportleider van discipline maar ook van gezelligheid na afloop. Hij heeft dit werk 6 jaar met liefde en veel inzet gedaan. In 1960 werd Roggel kampioen in de B klasse. Een geweldige prestatie! In 1962, op 21 Febr. (zie foto), trad Michel in huwelijk met Nellie Simons. De sportclub was natuurlijk aanwezig. Zij bouwde voor de hoofdingang van de kerk een piramide waar het bruidspaar onderdoor kon lopen. Erg mooi. (zie hierover ook de ‘Foto’s van vroeger’ van juli 2012) Michel werd opgevolgd door Karel van Neerven, die het leiderschap ook maar korte tijd op zich heeft genomen, want ook hij trad op 23 nov.1963 in het huwelijk met Lenie Mennen uit Altweert. Karel was een gedreven sportleider met veel inzet. Jammer dat we maar zo kort van zijn werk gebruik hebben kunnen maken. Tom Scheenen was zijn opvolger. Een sportman met veel inzet die erg goed was in individuele sporten. Vooral zijn kracht met kogelstoten en discuswerpen brachten hem veel prijzen in de kast.Op 25 sept.1966 werd er een nieuwe sportleider gekozen. Het ging niet goed met de club. Er waren toen nog maar 8 jongens lid van de sportclub. Mart Kuipers kwam als winnaar van 4 kandidaten uit de bus en werd de nieuwe leider. Doordat er zich verschillende nieuwe leden hadden aangemeld, had de sportclub een verdubbeling van het aantal leden in het jaar 1967 en bloeide de club weer als van ouds. Mart was een gedreven sporter die veel prijzen met hardlopen won. Op de 100 en 800 m. sleepte hij veel prijzen in de wacht en de hele groep presteerde vrij goed in dat jaar.
In 1968 werd JBTB omgezet in KPJL. Alleen de naam veranderde. In 1968 nam Dre Derikx de leiding over van Mart Kuipers. Dre heeft deze club nog onder zijn leiding gehad tot 1972. Daarna paste deze vorm van sport niet meer bij de tijd en is opgehouden te bestaan. Op 13 juni 1969 trad Tom Scheenen en Annie Geelen in het huwelijk. Tom heeft een geweldige staat van dienst bij de sportclub en won heel veel prijzen. Zoals eerder al vermeld (totaal in al die jaren 53 stuks). Mart Kuipers was een echte hardloper en won ook veel prijzen op de 100 en 800 m. Het was verplicht om als men aan atletiek deed ook de aan de ritmische oefeningen deel te nemen. Ook andere leden behaalden regelmatig prijzen. Teveel om op te noemen. De sportclub deed mee aan kring sportdagen van de kring Weert. Deze waren op wisselbeurt in elk dorp die een dergelijke sportclub had.

De sportdagen:

In de morgenuren waren de voorselecties. Na de middag trok eerst een optocht door het dorp. Elke club was dan in volledig tenue (blauw – wit) en daarna werden de wedstrijden weer hervat. De interkring sportdagen werden ook op toerbeurt in Zuid- , Midden-, en Noord Limburg gehouden, bij die vereniging die deze wilde maar ook kon organiseren.

Trainen:

Het sporten werd beoefend in de winter in de zaal La Rochelle en de gymzaal op de Witdonk. In de zomer werd geoefend op het voetbalveld. Na de oefeningen werd er altijd nog een potje gevoetbald. Een keer met nare gevolgen voor Karel van Neerven. Hij brak een been en werd met de ambulance afgevoerd. In de jaren ‘60 en begin ‘70 werden er buiten de sportdagen nog veel andere sporten beoefend. In de Zomer voetbalwedstrijden, volleybalwedstrijden en handbal. In de winter werd er gecrost in de bossen en er werd aan atletiek gedaan tegen andere verenigingen.

Dit is een korte beschrijving wat ik wist en nog heb kunnen vinden over de sportclub van de JBTB later KPJL.

 

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven