Kalenderfoto november 2023

Het vroegere woonhuis van de familie Engelbertus  (Ingel)  Gijsen-Caalders .
Momenteel: Bed en Breakfast “De kleine Wijngaard”.

Deze oude boerderij is een typische langgevelboerderij. Bij deze boerderijen werd dus alles in de lengte gebouwd: woonhuis, stal en schuur. De huisdeur, staldeur en schuurdeur lagen naast elkaar in de lange zijde.
Deze manier van bouwen was o.a. typisch voor de zandgronden in noord en midden Limburg. En zo is ook deze meer dan 100 jaar geleden herbouwde  oude boerderij 0p het Ophoven 10 oorspronkelijk gebouwd. 
Op onderstaand kaartje (±1830) zie je de oorspronkelijke woning op sectie D 299 aangegeven met de zwarte pijl. (Klik op de afb. voor vergroting)
We zien hier ook de buurt naam Geijspers. (Geijsper of Geijster is een veldnaam voor  hoge zandgrond)
De veldnaam Ophoven was oorspronkelijk verbonden aan dat deel van het huidige Ophoven dat dichter bij Neer ligt. (zie kaartje)

 

In de kadastrale leggers uit die tijd  (zie hieronder, klik voor vergroting) schrijft   men dan  ook “Tussen de Geijsper en de Leuterstraat” of “Geijsperstraat” voor de” “plaatselijke benaming

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven