Kalenderfoto juli 2024

Foto:1961-1962

Gerrit Bongers gefotografeerd tijdens zijn verblijf als dienstplichtige in Nieuw Guinea.

In de periode 1950- 1962 zijn in totaal ongeveer 30.000 Nederlandse militairen ingezet in het toenmalige Nederlands Nieuw – Guinea. Omdat hier beduidend minder gevochten is dan in Indonesië, is er later ook minder aandacht voor geweest.

Gerrit Bongers (1941-2021) was een zoon van Leonardus Hubertus Bongers en Maria Wilhelmina Katharina Wulms. De familie woonde op de Raadhuisstraat (naast An van Naad, zus van zijn moeder).
Gerrit woonde later in Sevenum.

Gerrit was één van de weinige Roggelnaren die naar Nieuw Guinea zijn uitgezonden. Hij is daar als dienstplichtige bij de Koninklijke Marine meer dan een jaar geweest.Op 24  december 1962 kwam hij met 24 andere mariniers als laatste terug. Na een reis van meer dan 2 maanden landden ze op Schiphol. Ze hadden eerst van Nieuw Guinea naar Curaçao moeten varen met een traag landingsvaartuig dat daar afgeleverd moest worden.  Ze moesten ook nog een grote omweg maken vanwege kernproeven van de VS.  Daarna van Curaçao met een boot naar Panama. Toen ze vanuit Panama met de KLM terugvlogen en op Schiphol landden waren ze meer dan 10 weken onderweg geweest. Bij vertrek was hun beloofd dat ze voor kerstmis terug in Nederland zouden zijn. Dat lukte dus nog net.

Bericht  van januari 1963 in het personeelsblad van de ECI. (werkgever van Gerrit)

Een andere Roggelnaar die in Nieuw Guinea is geweest als militair is Sjra Korsten.  Klik op zijn naam voor meer info over Sjra.

 

Deel bericht:

Kalender

Heemkundevereniging Roggel geeft ook dit jaar weer een mooie kalender uit met foto’s uit Roggels verleden. De kalender kost slechts €5,-, wacht niet te lang want de oplage is beperkt.

We zijn altijd op zoek

Heeft u nog oude foto’s die betrekking hebben op Roggel? Wij ontvangen deze graag. Bent u niet zo handig met de computer neem dan contact op met een van onze bestuursleden.

Lid worden

Iedereen kan lid worden van de heemkundevereniging of zich aanmelden als vrijwilliger. Dit kan bij één van de bestuursleden. De jaarlijkse contributie bedraagt € 20,-.
Scroll naar boven